ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
НовиниСъд

Машинистите на влака в Хитрино влизат в затвора

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди присъдите на машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков за влаковата катастрофа в Хитрино. Първият получи 15 години затвор, а вторият – 10 години.

Двамата са признати за виновни и от трите съдебни инстанции, че са навлезли в гара Хитрино със 78 км/ч и не са изпълнили указанията на предупредителния светофор, който указвал готовност за намаляване на скоростта до 40 км/ч с готовност за спиране.

Резултатът е дерайлиране на композицията, спукване на цистерна с пропилен и унищожителен взрив. При инцидента загинаха 7 души, а други 14 бяха ранени. Бяха унищожени домовете на живеещите наблизо.

Първият машинист Димитър Михнев е преминал през предупредителния светофор, като не изпълнил задължението да намали преди достигане до входния светофор. Помощник-машинистът Радослав Петков не е обявил ясно сигнала по начин, който да позволи на колегата му да възприеме съобщението.

Едва след силното разклащане на влака Димитър Михнев задействал електрическата спирачка, но не е използвал възможността за „екстрено спиране“. Намаляването на скоростта не било достатъчно за безопасното навлизане композицията в отклонителния коловоз.

Техническите експертизи показаха, че железният път и съоръженията в гара Хитрино са били технически изправни, макар и недобре поддържани, съобщава mediapool.bg. Основната причина за тежката катрастрофа е високата скорост при навлизане и неспазването на светлинната сигнализация.

След дерайлирането и разхеметизирането на цистерната всичките 45 тона пропилен са изтекли за по-малко от 40 секунди, сочат експертизите по делото. Взривът възниква след като сместа среща искра в една от къщите. Възможно е тя да е дошла от печка.

Снимка: архив БГНЕС

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина